M A R I E L L E V A N D E K E R K H O F
Kunst en Cultuur
Specialist Business Development - Curator
​ ​
2025
Vrouw en Werk
Van en Door Vrouwen, Voor Iedereen
Museum Helmond x Human Campus
De tentoonstelling Vrouw en Werk – Van en Door Vrouwen, Voor Iedereen, laat op de Brainport Human Campus kunstwerken zien waarbij vrouwen zowel maker als model zijn. De tentoonstelling biedt een inspirerende blik op de rol van vrouwen in de wereld van arbeid en kunst. Van ambachtelijke beroepen tot jonge kunstenaars, de expositie belicht de veerkracht, creativiteit en invloed van vrouwen in diverse sectoren. Aan de hand van historische objecten, persoonlijke verhalen en hedendaagse kunst wordt een veelzijdig beeld geschetst van de uitdagingen en successen die vrouwen hebben ervaren. Vrouw en Werk nodigt bezoekers uit om stil te staan bij de sociale veranderingen en de voortdurende strijd voor gelijkheid op de werkvloer en de kunstwereld, terwijl het bijdraagt aan erkenning en herkenning van vrouwen en hun werk.



2024
Museum Helmond x Vrijheid Paviljoen
Op 12 juni 2024 was het zover… burgemeester Blanksma opende het Museum Helmond x Vrijheid paviljoen door de onthulling van het gedicht over de Nationale Feestrok en het ‘knippen’ van het lint met Daisy Roefs, stadskunstenaar van Helmond (2024 en 2025).
De eerste middag hebben we zo’n 80 bezoekers mogen ontvangen en zijn er al twee posters ingeleverd. Ook zijn er al verschillende werken en objecten, passend bij het thema Vrijheid, aangeboden om te tonen in het paviljoen.
​
Zaterdag 28 september was de laatste middag dat het Museum Helmond x Vrijheid Paviljoen open was voor publiek. Het was een hele bijzondere middag met de onthulling van de prachtige bevrijdingsrok door burgemeester Elly Blanksma. Mieke Manders werd welverdiend in het zonnetje gezet en gaf een toelichting op hoe deze grote bevrijdingsrok tot stand is gekomen.
Ernesto Arrendell zorgde opnieuw voor een bijzondere muzikale omlijsting. Zijn perfomance is niet alleen mooi om te horen maar ook om naar te kijken. Naast de vele verschillende objecten en muziekinstrumenten die hij gebruikt maakt hij de muziek vanuit zijn tenen waarbij zijn hele lichaam en gezicht meebeweegt met de muziek. Deze muzikale vrijheid was een ware aanwinst bij het Paviljoen.
​​
Sinds 12 juni zijn er tientallen Vrijheid posters gemaakt en verschillende basisscholen heb in het totaal 20 1m2 schilderijen gemaakt waarop ze gezamenlijk hebben uitgebeeld wat vrijheid voor ze betekent.






2024
KrachtWerk
Museum Helmond x Human Campus
De nieuwe tentoonstelling KrachtWerk op de Human Campus had een duidelijke link met het jaarthema van Driessen Groep, superhelden en supertalenten met de vraag #Watisjouwsupertalent?
​
​De satelliettentoonstelling KrachtWerk combineert naadloos de thema’s van bovenmenselijke vermogens en uitzonderlijke talenten, geïnspireerd door een divers scala aan werken uit de collectie van Museum Helmond. Terwijl je aan deze ‘reis’ begint, zul je beelden tegenkomen die de kracht en veerkracht vieren van zowel fictieve superhelden als van echte mensen. Je ontmoet iconische foto’s van Anton Corbijn, waaronder de opvallende portretten van Kraftwerk. Daarnaast toont de Kunstroute de visionaire ontwerpen van Paul Smith. Zijn innovatieve creaties nodigen ons uit om door een artistieke bril naar de wereld te kijken. KrachtWerk laat je nadenken over de kracht en potentie die in elk van ons schuilt.


2023
Uniform Satelliettentoonstelling
Museum Helmond x Human Campus
In mei 2023 vond er een unieke gebeurtenis plaats, zowel in de geschiedenis van Brainport Human Campus als van Museum Helmond. Het was voor het eerst dat kunst het museumdepot verlaat, niet naar een ander museum, maar naar een bedrijfslocatie.
​
Het is bijzonder dat in sommige gevallen er nu kunst te zien is uit de collectie van Museum Helmond die decennialang het daglicht als het ware niet gezien heeft, doordat het beschermd was opgeborgen in het depot, maar nu te zien is door een nieuw publiek. Gelijktijdig met de Uniform tentoonstelling in Kunsthal Helmond tonen we de satelliettentoonstelling Uniform op de Human Campus.
Naast de selectie die gemaakt is uit onze eigen collectie tonen we ook werk van Bo Bannink en Caz Egelie, twee kunstenaars waarvan het werk ook te zien is in de tentoonstelling in de Kunsthal.
​
Als curator hoop ik dat de werken die ik heb uitgekozen ervoor zorgen dat bezoekers en medewerkers van de Human Campus zich even verwonderen, dat de kunst ze als het ware even 'uit het gewone dagelijkse leven' haalt en ze net wat anders laat zien.

2023
Kasteeltuin door de eeuwen heen
In deze tentoonstelling heeft de Kasteeltuin, met haar rijke geschiedenis, de hoofdrol. Al bijna 700 jaar lang staat Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland, in het hart van de stad. Het stadskasteel veranderde van functie door de eeuwen heen, net als zijn kasteeltuin. Ooit vervulde de grond om het kasteel vooral de rol van agrarisch buitenverblijf en moestuin. Later werd het een siertuin voor de rijke en adellijke kasteelbewoners. Al meer dan 100 jaar is het een stadspark, open voor iedereen.
Naast de historische context zijn de levensgrote bloemstillevens van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad te zien, zowel binnen als buiten. Nieuwstad baseert haar werken op historische bloemstillevens uit de zeventiende eeuw waarbij ze gebruikt maakt van restmateriaal als vrachtwagenzeil en wollen dekens. ​
Voor het florale motief in de vormgeving is gebruikgemaakt van één van de werken van Julia IIlkiv.
​
Voor deze tentoonstelling heb ik me met beide componenten bezighouden, zowel het tentoonstellingsconcept als de fondsenwerving.
​
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Vlisco.

2022
Freule Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987)
In 2018 heeft Museum Helmond de schenking Earp mogen ontvangen van Mark Luis Earp, de kleinzoon van Emelie Wesselman van Helmond. De schenking is een waardevolle toevoeging aan de vaste collectie van Museum Helmond. De familie-erfstukken, met bijbehorende herinneringen en verhalen, zorgen ervoor dat de collectie van Museum Helmond tot leven komt, vooral als we deze delen met publiek. In 2021 mag ik als junior conservator aan de slag met het collectie-onderzoek. Alle familie-erfstukken zijn als puzzelstukjes die, in gezamenlijkheid, het verhaal vertellen van Emelie en haar familie. De onderzoeksresultaten van mijn collectie-onderzoek zullen getoond worden in de tentoonstelling freule Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987) waarbij een hoofdrol is weggelegd voor het dagelijkse leven op Kasteel Helmond ruim een eeuw geleden. Zo was Emelie leerling op de Wilhelminaschool in Helmond en ook op de Rijks-HBS, nu beter bekend als het Jan van Brabant College.
​
Kasteel Helmond is vier generaties lang het domein van de familie Wesselman geweest. En in de afgelopen decennia heeft Museum Helmond meer dan eens het leven van de heren Wesselman belicht. Maar in deze tentoonstelling laten we ons licht schijnen over Emelie Wesselman van Helmond, die haar jonge jaren en haar jeugd doorbracht op Kasteel Helmond. Emelie en haar jongere zusje Betsy waren de laatste meisjes die opgroeiden in Kasteel Helmond. Hoe was het om als jong meisje al spelend het kasteel te verkennen? Hoe zag het leven van Emelie als jonge dame eruit? Hoewel de maatschappij er 100 jaar geleden heel anders uitzag dan nu zijn er ook verrassende overeenkomsten. Zo groeide Emelie (Emilia voor familie en vrienden) op tot een zelfbewuste en moderne vrouw. Een jonge vrouw die autoreed en vrijwilligerswerk verrichtte voor vereniging Tesselschade, een non-profitorganisatie die bemiddelde voor, beschaafde, werkzoekende vrouwen. Emelie was een van de bemiddelaars en gaf onder andere voorlichting over de mogelijkheden voor beroepsopleidingen.
​
We schetsen het leven van Emelie aan de hand van origineel beeldmateriaal en objecten die van haar en haar familie zijn geweest. Zo zijn er de familiealbums, het dagboek van haar moeder, het schoolrapport, het kwartet en verschillende kinderboeken. Het schriftje waarin Emelie onder andere als 13-jarig meisje een opstel schrijft over haar eerste bal op Kasteel Helmond zet voor ons als toeschouwer de deur open naar de wereld van toen.
​
En dat is wat ik voor ogen had met dit collectie-onderzoek en bijbehorende tentoonstelling, een kijkje nemen in de wereld van toen, met de verbinding naar de wereld van nu.
​​
​
De bijbehorende publicatie Freule Emelie Wesselman van Helmond is verkrijgbaar in de museumshop voor 14,95 euro. Deze publicatie is mede tot stand gekomen door het Mondriaanfonds, Wesselman Accountants en Adviseurs, de Vereniging van Vrienden van Museum Helmond en WBooks. En met dank aan Mark Luis Earp voor het beeldmateriaal.
​
Deze tentoonstelling en het bijbehorende film en educatieprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, Coovels Smits Stichting, Stichting Tiny en Anny van Doorne fonds, ZLM verzekeringen en de vele (particuliere) bruikleengevers.


Emelie Wesselman van Helmond 1895

Emelie Wesselman van Helmond 1897

Emelie Wesselman van Helmond 1899
2022- heden
Julia Ilkiv
Julia Ilkiv & Co. Pop Up Art Gallery
Sinds september 2022 heb ik, met dank aan VOLOP Helmond en Elzaspassage, samen met Julia Ilkiv een Pop Up Art Gallery in de Elzaspassage in Helmond.
​
Naast het tonen van haar werk gebruikt Julia de gallery ook als atelier. Bezoekers kunnen haar dus live haar kunstwerken zien creëeren. Ondertussen hebben er al tientallen werken van Julia hun weg gevonden naar nieuwe eigenaren en muren om op te hangen. Ze ontvangt een aantal bezoekers in veelvoud waarbij er diverse bezoekers op regelmatige basis langskomen.
​

2022
Sofia Shilova
Artist in Residence & Resilicience Exhibition in POST#5700
Sofia Shilova, een jonge kunstenaar van 21 uit Oekraïne, is vanwege de oorlog gevlucht en in Helmond terechtgekomen.
​
Sofia Shilova heeft vanaf november 2022 de kans gerkegen om als artist in residence nieuw werk te maken in de atelierruimte die haar ter beschikking werd gesteld bij culturele broedplaats POST#5700. Tijdens haar artist in residence periode heeft zij nieuw werk gemaakt. Ook kreeg zij de gelegenheid om voor het eerst haar werk te tonen in een solo-expositie. In samenwerking met Joke Smeulders ben ik als initiator en curator betrokken geweest bij het ontwikkelen en uitvoeren van het tentoonstellingsconcept in POST#5700.
