top of page

2023
Museum Helmond
Kasteeltuin door de eeuwen heen

Al bijna 700 jaar lang staat Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland, in het hart van de stad. Het stadskasteel veranderde van functie door de eeuwen heen, net als zijn kasteeltuin. In de tentoonstelling Kasteeltuin door de eeuwen heen laten we ons licht schijnen over de verschillende functies van de Kasteeltuin binnen de historische context. Nu is de Kasteeltuin al meer dan 100 jaar is het een stadspark, open voor iedereen. 

We tonen de historische context is samenspel met het hedendaagse werk van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Haar levensgrote bloemen, gebaseerd op bloemstillevens uit de zeventiende eeuw, zijn vaak gemaakt van restmateriaal als vrachtwagenzeil en wollen dekens. Het werk van Linda Nieuwstad heeft een imposant karakter maar gaat veelal over vergankelijkheid en kwetsbaarheid.Als knipoog naar de bloemen die vroeger rondom het kasteel bloeiden, maakt Linda Nieuwstad een nieuw bloemstilleven van de stoffen van Vlisco, beroemd om de kleurrijke Dutch Wax Prints. Dat doet Linda in samenwerking met inwoners van Helmond. Het resultaat komt tot bloei in diverse fasen tijdens de tentoonstelling.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Vlisco.

20221220_153433.jpg

2022
Museum Helmond
Antropoceen

Het tijdperk van de mens

Antropoceen vertelt het verhaal van onze impact als mens op de aarde door middel van spectaculaire foto's, films en met virtually en augmented reality. De expositie is een samenwerking van drie gelauwerde Canadese kunstenaars: fotograaf Edward Burtynsky en de filmmakers Jennifer Baichwal en Nicholas de Pencier.Naast de tentoonstelling hebben we een regulier overstijgend publieksprogramma ontwikkeld (inclusief een VO educatieproject) in de vorm van de Global Green Room. De Global Green Room is behalve kenniscentrum vooral het centrum van bewustwording.Deze tentoonstelling met bijbehorend publieksprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door de ruimhartige ondersteuning vanuit het Mondriaanfonds, Turing Foundation, Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Gemeente Helmond, Ambassade van Canada, Driessen Groep en Kuijpers.

ANTH_BNDL_FLA_PHO_04_12_alt4_HD.jpeg

2020
Museum Helmond
Lucas Gassel

Lucas Gassel - Meesterschilder van het Landschap

In 2020 vindt de tentoonstelling Lucas Gassel van Helmond - Meester van het landschap plaats. Museum Helmond presenteert voor de eerste keer het leven en werk van de zestiende-eeuwse kunstenaar Lucas Gassel, die uit Helmond afkomstig is. Voor de tentoonstelling wordt zoveel mogelijk van zijn oeuvre (schilderijen, tekeningen en prenten) bijeengebracht, vanuit de hele wereld.Ik ben bij deze tentoonstelling betrokken omdat zowel regionaal als landelijk fondsen geworven moeten worden voor deze unieke tentoonstelling die voor een groot deel uit buitenlandse, en daardoor ook kostbare, bruiklenen zal bestaan.

Deze tentoonstelling werd o.a. mogelijk gemaakt door: Vereniging Rembrandt (dankzij het Schoufour-Martin fonds), Turing Foundation, BankGiro Loterij, Zabawas, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank Coöperatiefonds, Grensverleggers van Bij de Buren, Mondriaanfonds, VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21 en Brabantant C.

csm_Lempertz-1040-1016-Fine-Art-Lucas-van-Gassel-A-Panoramic-Landscape-wit_f890fff67c.jpg

2019
Museum Helmond
Maria van Branbant, Keizerin

De tentoonstelling ‘Maria van Brabant, Keizerin’ is een eerbetoon aan het leven van Maria van Brabant (1189-1260), vrouwe van Helmond en een vooraanstaand inwoner van de stad. Zij geldt als een voorbeeld van een sterke vrouw die veel invloed heeft gehad op de cultuur en geschiedenis van haar tijd. Christie van der Haak (Den Haag, 1950) geeft met nieuwe kunstwerken en patronen haar eigen visie op dit middeleeuwse verhaal. Ze heeft zich laten inspireren door het leven van Maria van Brabant en zet die inspiratie om in de voor haar zo kenmerkende patronen. 

De tentoonstelling zal zorgen voor een totale transformatie van deze zalen in Kasteel Helmond.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.

Social-Media-20200126-Expo-Maria-va-Brabant-FSJ-003.jpg

2017
Museum Helmond
Kasteel in brand

Aansluitend aan de herinrichting van de kasteelpresentaties hebben we de mogelijkheid gekregen om de kasteelzolder te ontsluiten voor publiek. 

Tijdens de zoldertour Kasteel in brand dwaal je over de eeuwenoude zolder van het kasteel. Schaduwen en stemmen voeren je langs authentieke kasteelelementen en vertellen je over de grote brand in 1549.

Dit is mogelijk gemaakt door een fantastische bijdrage van de BankGiro Loterij. Dit was zowel voor Museum Helmond als voor mij de spreekwoordelijke kers op de taart. 

0001_bewerkt_bewerkt_bewerkt_edited.png

2016
Museum Helmond
Herinrichting Kasteel

In 2015/2016 heeft er een grootschalige herinrichting plaatsgevonden in Kasteel Helmond. Nu is er 700 jaar geschiedenis te zien en beleven in de grootste waterburcht van Nederland.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de volgende fondsen: 

Mondriaanfonds, VSBfonds, Rabobank Coöperatiefonds, Bouwfonds Cultuurfonds, Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting Steun Welzijnszorg.

Schermafbeelding 2023-05-28 om 21.07_edited.jpg

2017 - heden
Kunstkwartier
Ready to Rock

Ready To Rock! is een superleuk popmuziekproject op school voor leerlingen in groep 6, 7 en 8. In de Ready To Rock-lessen leren de kids een muziekinstrument bespelen, gaan ze samenspelen in een band en werken ze toe naar een te gek optreden tijdens het Ready To Rock Festival.

 

Hoe werkt het? Na 15 lessen zijn de Rockers klaar om in bandjes verder te gaan. De bandjes bestaan uit leerlingen van de verschillende scholen die meedoen. Hierdoor wordt de leefwereld van de kinderen (en ouders) vergroot en krijgen ze contact met kinderen die ze anders nooit hadden leren kennen. Tijdens de bandlessen wordt een popnummer ingestudeerd wat uiteindelijk tijdens het Ready to Rock Festival op een professioneel poppodium gerockt wordt.

 

Ready to Rock gaat dus verder dan alleen muziek maken. Muziek wordt als middel gebruikt om Nederlandse en Engelse taal te ontwikkelen, creatieve en sociale ontwikkeling te stimuleren, meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen te creëren en een beroep te doen op het verantwoordelijkheidsgevoel. 

Na een aantal zeer succesvolle edities in Helmond is Ready to Rock uitgebreid naar drie scholen in Geldrop-Mierlo. 

Ready to Rock is in de afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door onder andere het Oranjefonds, Stichting Thomas van Villanova, Rabobank Peelregio, Stichting Leergeld, Jeugdfonds Cultuur, gemeente Helmond, gemeente Geldrop-Mierlo, Ondernemersfonds Helmond en Rabobank regio Eindhoven. 

Foto © Dave van Hout

Ready to Rock 2018 - Cacaofabriek 14-06-2018-7476_edited.jpg

2019
Urban Matterz
Hip Hop Has No Age

Urban Matterz i.s.m. OBCH

Hip Hop Has No Age is een workshop die speciaal gemaakt is voor ouderen. Het is bijzonder om te zien hoe aangenaam verrast deze doelgroep is om in aanraking te komen met Urban muziek en Urban activiteiten die veelal volledig nieuw voor ze zijn. 

Voor deze workshops hebben we een stimuleringsbijdrage mogen ontvangen van NKV gebouw. Ook Stichting Steun en Welzijnszorg ondersteunt dit project van harte. 

 Foto © Hans van de Berkmortel

2e740698-1746-479a-8c18-a24660d7cce1_thumb840.jpg
bottom of page