top of page

2023

Uniform Satelliettentoonstelling

Museum Helmond x Human Campus

In mei 2023 vond er een unieke gebeurtenis plaats, zowel in de geschiedenis van Brainport Human Campus als van Museum Helmond. Het was voor het eerst dat kunst het museumdepot verlaat, niet naar een ander museum, maar naar een bedrijfslocatie.

Het is bijzonder dat in sommige gevallen er nu kunst te zien is uit de collectie van Museum Helmond die decennialang het daglicht als het ware niet gezien heeft, doordat het beschermd was opgeborgen in het depot, maar nu te zien is door een nieuw publiek. Gelijktijdig met de Uniform tentoonstelling in Kunsthal Helmond tonen we de satelliettentoonstelling Uniform op de Human Campus.

 

Naast de selectie die gemaakt is uit onze eigen collectie tonen we ook werk van Bo Bannink en Caz Egelie, twee kunstenaars waarvan het werk ook te zien is in de tentoonstelling in de Kunsthal. 

Als curator hoop ik dat de werken die ik heb uitgekozen ervoor zorgen dat bezoekers en medewerkers van de Human Campus zich even verwonderen, dat de kunst ze als het ware even 'uit het gewone dagelijkse leven' haalt en ze net wat anders laat zien.  

20230510_141323.jpg

2023

Kasteeltuin door de eeuwen heen 

In deze tentoonstelling heeft de Kasteeltuin, met haar rijke geschiedenis, de hoofdrol. Al bijna 700 jaar lang staat Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland, in het hart van de stad. Het stadskasteel veranderde van functie door de eeuwen heen, net als zijn kasteeltuin. Ooit vervulde de grond om het kasteel vooral de rol van agrarisch buitenverblijf en moestuin. Later werd het een siertuin voor de rijke en adellijke kasteelbewoners. Al meer dan 100 jaar is het een stadspark, open voor iedereen.

Naast de historische context zijn de levensgrote bloemstillevens van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad te zien, zowel binnen als buiten. Nieuwstad baseert haar werken op historische bloemstillevens uit de zeventiende eeuw waarbij ze gebruikt maakt van restmateriaal als vrachtwagenzeil en wollen dekens. 

Voor het florale motief in de vormgeving is gebruikgemaakt van één van de werken van Julia IIlkiv. 

Voor deze tentoonstelling heb ik me met beide componenten bezighouden, zowel het tentoonstellingsconcept als de fondsenwerving. 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Vlisco.

20221220_153433.jpg

2022
 

Freule Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987)

 

In 2018 heeft Museum Helmond de schenking Earp mogen ontvangen van Mark Luis Earp, de kleinzoon van Emelie Wesselman van Helmond. De schenking is een waardevolle toevoeging aan de vaste collectie van Museum Helmond. De familie-erfstukken, met bijbehorende herinneringen en verhalen, zorgen ervoor dat de collectie van Museum Helmond tot leven komt, vooral als we deze delen met publiek. In 2021 mag ik als junior conservator aan de slag met het collectie-onderzoek. Alle familie-erfstukken zijn als puzzelstukjes die, in gezamenlijkheid, het verhaal vertellen van Emelie en haar familie. De onderzoeksresultaten van mijn collectie-onderzoek zullen getoond worden in de tentoonstelling freule Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987) waarbij een hoofdrol is weggelegd voor het dagelijkse leven op Kasteel Helmond ruim een eeuw geleden. Zo was Emelie leerling op de Wilhelminaschool in Helmond en ook op de Rijks-HBS, nu beter bekend als het Jan van Brabant College.

Kasteel Helmond is vier generaties lang het domein van de familie Wesselman geweest. En in de afgelopen decennia heeft Museum Helmond meer dan eens het leven van de heren Wesselman belicht. Maar in deze tentoonstelling laten we ons licht schijnen over Emelie Wesselman van Helmond, die haar jonge jaren en haar jeugd doorbracht op Kasteel Helmond. Emelie en haar jongere zusje Betsy waren de laatste meisjes die opgroeiden in Kasteel Helmond. Hoe was het om als jong meisje al spelend het kasteel te verkennen? Hoe zag het leven van Emelie als jonge dame eruit? Hoewel de maatschappij er 100 jaar geleden heel anders uitzag dan nu zijn er ook verrassende overeenkomsten. Zo groeide Emelie (Emilia voor familie en vrienden) op tot een zelfbewuste en moderne vrouw. Een jonge vrouw die autoreed en vrijwilligerswerk verrichtte voor vereniging Tesselschade, een non-profitorganisatie die bemiddelde voor, beschaafde, werkzoekende vrouwen. Emelie was een van de bemiddelaars en gaf onder andere voorlichting over de mogelijkheden voor beroepsopleidingen.

We schetsen het leven van Emelie aan de hand van origineel beeldmateriaal en objecten die van haar en haar familie zijn geweest. Zo zijn er de familiealbums, het dagboek van haar moeder, het schoolrapport, het kwartet en verschillende kinderboeken. Het schriftje waarin Emelie onder andere als 13-jarig meisje een opstel schrijft over haar eerste bal op Kasteel Helmond zet voor ons als toeschouwer de deur open naar de wereld van toen.

En dat is wat ik voor ogen had met dit collectie-onderzoek en bijbehorende tentoonstelling, een kijkje nemen in de wereld van toen, met de verbinding naar de wereld van nu.

Voor meer informatie klik hier

De bijbehorende publicatie Freule Emelie Wesselman van Helmond is verkrijgbaar in de museumshop voor 14,95 euro. 

Deze publicatie is mede tot stand gekomen door het Mondriaanfonds, Wesselman Accountants en Adviseurs, de Vereniging van Vrienden van Museum Helmond en WBooks. En met dank aan Mark Luis Earp voor het beeldmateriaal. 

Deze tentoonstelling en het bijbehorende film en educatieprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, Coovels Smits Stichting, Stichting Tiny en Anny van Doorne fonds, ZLM verzekeringen en de vele (particuliere) bruikleengevers.

Emelie 3_edited.jpg
Emelie 6.jpeg

Emelie Wesselman van Helmond 1895

Emelie 5.jpeg

Emelie Wesselman van Helmond 1897

Emelie 2.jpeg

Emelie Wesselman van Helmond 1899

2022
 

Julia Ilkiv

Julia Ilkiv & Co. Pop Up Art Gallery

Sinds september 2022 heb ik, met dank aan VOLOP Helmond en Elzaspassage, samen met Julia Ilkiv een Pop Up Art Gallery in de Elzaspassage in Helmond. 

Naast het tonen van haar werk gebruikt Julia de gallery ook als atelier. Bezoekers kunnen haar dus live haar kunstwerken zien creëeren. Ondertussen hebben er al tientallen werken van Julia hun weg gevonden naar nieuwe eigenaren en muren om op te hangen. Ze ontvangt een aantal bezoekers in veelvoud waarbij er diverse bezoekers op regelmatige basis langskomen. 

20230427_143055.jpg

2022
 

Sofia Shilova

Artist in Residence & Resilicience Exhibition in POST#5700

 Sofia Shilova, een jonge kunstenaar van 21 uit Oekraïne, is vanwege de oorlog gevlucht en in Helmond terechtgekomen. 

Sofia Shilova heeft vanaf november 2022 de kans gerkegen om als artist in residence nieuw werk te maken in de atelierruimte die haar ter beschikking werd gesteld bij culturele broedplaats POST#5700. Tijdens haar artist in residence periode heeft zij nieuw werk gemaakt. Ook kreeg zij de gelegenheid om voor het eerst haar werk te tonen in een solo-expositie. In samenwerking met Joke Smeulders ben ik als initiator en curator betrokken geweest bij het ontwikkelen en uitvoeren van het tentoonstellingsconcept in POST#5700. 

20221116_162450 (1).jpg
bottom of page